Добрий день.
Практична робота «Виявлення органічних сполук у харчових продуктах»
І. Теоретичні питання.
У тестах 1-3 укажіть одну правильну відповідь.
1.Для визначення глюкози речовину потрібно обережно нагріти з
А. розчином натрій гідроксиду; Б. розчином купрум(ІІ) сульфату;
В.свіжоприготовленим купрум (ІІ) гідроксидом; Г. Розчином йоду.
При цьому спостерігається
А. виділення газу; Б.утворення розчину синього кольору; В.забарвлення розчину; Г.утворення червонного осаду.
2.Якісною реакцією на крохмаль є його взаємодія з
А.розчином лакмусу; Б.розчином йоду; В.розчином натрій гідроксиду;
Г.з купрум (ІІ) гідроксидом.
При цьому спостерігається
А. виділення газу; Б.утворення розчину синього кольору; В.забарвлення розчину; Г.утворення червонного осаду.
3.Значення рН у кислому середовищі
А)>7; Б) <7; В) = 7; Г) залежить від індикатора.
4.Установіть відповідність між кольором індикатора та його назвою у розчині карбонової кислоти.
Індикатори: 1. Лакмус, 2. Метилоранж, 3.фенолфталеїн, 4.універсальний індикатор.
Колір індикатора: А. рожево- червоний, Б. безбарвний, В. червоний.
Практична частина.
1. Виявлення карбонових кислот.
На смужку універсального індикатора наносимо краплю яблучного соку. Колір індикатора змінюється на червоний.
-Який рН у розчині;
- Про наявність яких йонів у рідині це свідчить;
2. Виявлення вуглеводів.
До вівсяних пластівців замочених у воді додали декілька крапель йоду. Суміш набула синього кольору.
- Про наявність якої речовини у складі пластівців це свідчить.
3. Виявлення глюкози.
Приготуйте розчин купрум (ІІ) гідроксиду. Складіть рівняння реакцій у молекулярній та йонно – молекулярних формах.
Додайте купрум (ІІ) гідроксид до яблучного соку та розчину меду. Нагрійте вміст пробірок. Опишіть спостереження. Про наявність якої речовини це свідчить.
Комментариев нет:
Отправить комментарий