среда, 24 марта 2021 г.

9 клас

 

Тема уроку. Вуглеводи. Глюкоза й сахароза. Будова, властивості, застосування

Перевірка знань. Відповіді на запитання  дати в робочому зошиті.

1) З перелічених сполук виберіть ті, що можуть утворюватися в результаті гідролізу жирів:

а) одноатомні спирти;      б) гліцерин;в) етиленгліколь;      г) мурашина кислота;

д) пальмітинова кислота.

2) Як зміниться температура плавлення жиру зі збільшенням умісту ненасичених кислот?

3) Масляно-ізоаміловий естер має запах ананасів. Напишіть формулу цього естеру, запропонуйте спосіб його практичного використання.

4) Напишіть структурні формули двох можливих ізомерів жиру, до складу якого входять один залишок пальмітинової та два залишки стеаринової кислоти.

5) Поясніть, чому після висихання розлитої рослинної олії вона не змивається водою та звичайними мийними засобами. Де використовується ця властивість рослинної олії?

6) Чому жири належать до біологічно активних речовин?

7) Які ще біологічно активні речовини ви знаєте з курсу біології?

Вивчення нового матеріалу

1. Вуглеводи. Будова, фізичні властивості

Вуглеводи — складні оксигеновмісні органічні сполуки.

Вуглеводи — найважливіші природні сполуки, що характеризуються біологічною активністю, відіграють важливу роль у житті рослин, тварин, людини.

Свою назву одержали через початкові уявлення про склад вуглеводів як сполук Карбону з водою: Cx(H2O)y. Ця назва збереглася дотепер, хоча доведено складну будову вуглеводів.

У рослинах міститься до 80 % вуглеводів, в організмі тварин і людини — до 20 %. їжа людини на 70 % складається з вуглеводів.

2. Класифікація вуглеводів. Вуглеводи поділяються на

- моносахариди

- Дисахариди

-Полісахариди

 

3. Глюкоза

Найпростіший представник вуглеводів — глюкоза, має молекулярну формулу C6H12O6. За своєю будовою глюкоза — складна багатофункціональна сполука, що містить п’ять гідроксильних груп і одну альдегідну групу (-COH):

Як показали дослідження, у розчині глюкози є молекули лінійної й циклічної будови.

До якого класу органічних сполук можна зарахувати глюкозу? (Багатоатомні спирти, альдегіди)

Наявність функціональної групи -COH дозволяє зарахувати глюкозу до класу альдегідів. Отже, глюкоза — альдегідоспирт.

Глюкоза — цінна поживна речовина. У результаті її окиснення в тканинах вивільняється енергія, необхідна для нормальної життєдіяльності організмів. Реакцію окиснення можна описати сумарним рівнянням:

C6H12O6 + 6O2 https://subject.com.ua/lesson/chemistry/9klas/9klas.files/image045.gif 6CO2 + 6H2O

Глюкоза застосовується в медицині для приготування лікувальних препаратів, консервування крові, внутрішньовенного вливання тощо. Вона широко застосовується в кондитерському виробництві, у виробництві дзеркал та іграшок (сріблення). Нею користуються під час фарбування й апретування тканин і шкір.

Як довести, що глюкоза має п’ять гідроксильних груп?

Лабораторний дослід. Взаємодія глюкози з купрум(II) гідроксидом

Приготуємо купрум(ІІ) гідроксид, додамо до одержаного осаду розчин глюкози. Спостерігаємо  яскраво-синє забарвлення, яке свідчить що глюкоза — багатоатомний спирт.

Тепер, дотримуючись правил нагрівання, підігріємо пробірку. Спостерігаємо осад Купрум(І) оксиду яскраво-оранжевого кольору. Цю реакцію використовують як якісну реакцію на глюкозу.

Глюкоза завдяки наявності альдегідної групи окиснюється амоніаковим розчином аргентум оксиду (реакція «срібного дзеркала») або купрум(ІІ) гідроксидом (якісні реакції):

Як альдегід глюкоза вступає в реакції приєднання (відновлюється):

Важливе значення для життєдіяльності людини й тварин мають реакції бродіння глюкози:спиртове бродіння, молочнокисле бродіння:

4. Сахароза — представник дисахаридів, має молекулярну формулу C12H22O11 і являє собою сполучення двох молекул: глюкози та фруктози

У яких рослинах міститься багато цукру?

Сахароза називається буряковим цукром, тому що міститься в цукровому буряку й цукровій тростині. Яку роль для людини відіграє сахароза?

Її важлива властивість — здатність до гідролізу з утворенням глюкози й фруктози. Ця хімічна реакція використовується для одержання штучного меду.

6. Фізичні властивості глюкози й сахарози

Білі кристалічні речовини, добре розчинні у воді, мають низькі температури плавлення (tпл(глюкоза) = 146 °С, tпл(сахароза) = 186 °С (розклад)).

5.Запишіть самостійно рівняння реакції горіння глюкози й сахарози. 

  Домашнє завдання

Опрацювати матеріал параграфа, виписати в зошит усі рівняння хімічних реакцій, відповісти на запитання до нього, виконати вправи.

Комментариев нет:

Отправить комментарий