понедельник, 29 марта 2021 г.

9 клас

 

Тема уроку. Крохмаль і целюлоза. Полімерна будова, властивості, застосування

Завдання 1) У двох пронумерованих пробірках без написів містяться розчини глюкози й сахарози. Як з’ясувати дослідним шляхом уміст кожної пробірки?

2) На які три класи поділяються вуглеводи?

3) Доведіть важливість реакції фотосинтезу для рослин.

4) У чому полягає біологічна роль вуглеводів?

 Полісахариди: крохмаль, целюлоза.

Глюкоза, що утворюється в результаті фотосинтезу, накопичується в плодах, листі та стеблах рослин у формі різних полімерів: крохмалю й целюлози.

 Речовини, що містять велику кількість крохмалю: рис, пшениця, картопля

 Речовини, що містять целюлозу: бавовна, усі рослини.

 Крохмаль і целюлоза — природні полімери, загальна формула — (C6H10О5) .

Рівняння утворення крохмалю або целюлози можна подати так:

nC6H12O6 --  (C6H10O5)n + nH2O

Ця реакція називається реакцією поліконденсації, мономер — глюкоза, полімер — целюлоза або крохмаль, побічний продукт — вода.

Ланцюги целюлози побудовані із залишків β-глюкози й мають лінійну будову. Цей біополімер має велику механічну міцність і виконує роль опорного матеріалу рослин, утворюючи стінки рослинних клітин. Використовується у виробництві штучних волокон і        паперу. У великій кількості целюлоза міститься в деревині й бавовні

Молекулярна маса целюлози — від 400 тис. до 2 млн.

 

 

 

Ланки β-глюкози надають ланцюговим молекулам випрямленої форми за рахунок внутрішньо- та міжмолекулярних водневих зв’язків. Тому целюлоза має волокнисту структуру й нерозчинна.

Крохмалем називається суміш двох полісахаридів, побудованих із залишків циклічної α-глюкози. 

До його складу входять:

- амілоза (внутрішня частина крохмального зерна) — 10-20 %;

- амілопектин (оболонка крохмального зерна) — 80-90 %. Ланцюг амілози включає 200-1000 залишків α-глюкози (середня молекулярна маса — 160 000) і має нерозгалужену будову.

Ланки α-глюкози «закручують» макромолекулу в спіраль. Це зменшує ймовірність утворення міжланцюгових водневих зв’язків, але збільшує можливість виникнення таких зв’язків з молекулами води. Тому амілоза розчиняється у воді.

Макромолекула амілози являє собою спіраль, кожен виток якої складається із шести ланок α-глюкози.

Під час взаємодії амілози з йодом у водному розчині молекули йоду входять у внутрішній канал спіралі, утворюючи так звану сполуку включення. ця сполука має характерний синій колір. Ця реакція використовується для виявлення як крохмалю, так і йоду (йод-крохмальна проба).

Амілопектин складається з розгалужених макромолекул, молекулярна маса яких досягає 1-6 млн.

На відміну від амілози амілопектин має розгалужену будову. У точках галуження ланки з’єднуються за рахунок відщеплення води від груп α-OH і CH2OH.

Подібно до амілопектину побудований глікоген (тваринний крохмаль), макромолекули якого вирізняються значною розгалуженістю.

Реакція взаємодії крохмалю й целюлози з водою — гідроліз, протікає за нагрівання в кислому середовищі або під дією ферментів:

(C6H10O5)n + nH2O -- nC6H12O6

 

 

Порівняльна характеристика крохмалю й целюлози

 

Параметри для порівняння

Крохмаль

Целюлоза

Агрегатний стан

Білий порошок

Біла волокниста маса (вата)

Розчинність у воді

Не розчиняється в холодній, у гарячій утворює колоїдний розчин

Не розчиняється у воді

Склад

(C6H10O5)n

(C6H10O5)m

Маса

M = 172n, де n — від кількох 100 до кількох 1000

M = 172m, де m — від кількох 10 000 до кількох 100 000

Мономер

α-глюкоза

β-глюкоза

Будова полімерного ланцюга

Лінійна, розгалужена

Лінійна

Біологічна роль

Поживна речовина для рослин,тварин і людини

Не засвоюється в організмі людини, «будівельний» матеріал для рослин

 

Домашнє завдання

Опрацювати матеріал параграфа 38, відповісти на запитання 1-6 с.187, виконати вправу148 с.187.

Комментариев нет:

Отправить комментарий