вторник, 13 апреля 2021 г.

9 клас

 

Тема уроку. Білки

Питання для  перевірки домашнього завдання. Відповіді записати в робочому зошиті.

1) Які функціональні групи входять до складу амінокислот?

2) Складіть схему одержання амінооцтової кислоти з метану.

3) Складіть схему утворення  дипептиду з амінооцтової кислоти . Який зв’язок називається пептидним?

4) Скільки трипептидів можна одержати шляхом сполучення трьох різних амінокислотних залишків?

Білки — природні полімери

1. Будова білкової макромолекули

Білки (поліпептиди) — природні високомолекулярні нітрогеновмісні органічні сполуки (біополімери), побудовані із залишків а-амінокислот, з’єднаних пептидними (амідними) зв’язками.

Під час взаємодії двох молекул а-амінокислот відбувається реакція між аміногрупою однієї молекули й карбоксильною групою іншої. це приводить до утворення дипептиду.

 Молекулярні маси різних білків (поліпептидів) становлять від 10 тисяч до кількох мільйонів. макромолекули білків мають стереорегулярну будову, винятково важливу для прояву ними певних біологічних властивостей. Незважаючи на численність білків, до їх складу входять залишки не більш ніж 22 α-амінокислот.

Різноманітні функції білків визначаються α-амінокислотним складом і будовою їх високоорганізованих макромолекул.

Виокремлюють чотири рівні структурної організації білків: первинну, вторинну , третинну та четвертинну.

2. Хімічні властивості білків

1) Гідроліз білків

Полягає в гідролізі поліпептидного ланцюга з утворенням набору амінокислот, які утворюють цей поліпептидний ланцюг.

2)Денатурація — руйнування третинної та вторинної структур білкової молекули під дією нагрівання, сильних кислот, лугів, солей важких металів, спиртів, радіації.






 

3)  Кольорові реакції білків .Для білків характерні кольорові реакції, з допомогою яких проводять якісний хімічний аналіз білків.

- Біуретова реакція — дія на білок розчину лугу й розчину купрум(ІІ) сульфату. Розчин набуває фіолетового забарвлення, що вказує на наявність поліпептидних зв’язків.

- Ксантопротеїнова реакція (для білків, що містять бензольне кільце) — дія концентрованої нітратної кислоти з появою жовтого забарвлення. Унаслідок додавання лугу жовте забарвлення змінюється на оранжеве.

- Цистеїнова реакція (для білків, що містять Сульфур) — кип’ятіння розчину білка із плюмбум(ІІ) ацетатом до появи чорного забарвлення.

Функції білків у природі універсальні:

- каталітичні (ферменти);

- регуляторні (гормони);

- структурні (кератин шерсті, фіброїн шовку, колаген);

- рухові (актин, міозин);

- транспортні (гемоглобін);

-запасні (казеїн, яєчний альбумін);

- захисні (імуноглобуліни) тощо.

Домашнє завдання

Опрацювати матеріал параграфа 39 с.189-190, виконати вправи151,153 с.191, виписати в зошит з конспекту хімічні реакції білків,

Творче завдання. Підготувати повідомлення про біологічну роль білків. Чому білкову їжу не можна на тривалий час замінити їжею, що містить лише жири й вуглеводи?




Комментариев нет:

Отправить комментарий