среда, 21 апреля 2021 г.

9 клас

 

Практична  робота № 5 « Виявлення органічних сполук у харчових продуктах»

І.Тестові питання (дати повну відповідь, а не тільки вказати букву)

1.Для визначення глюкози речовину потрібно нагріти  з

А) розчином натрій гідроксиду

Б) розчином купрум (ІІ) сульфату

В) свіжоприготовленим  купрум (ІІ)гідроксидом

Г) розчином йоду

При цьому спостерігається

А)  виділення газу

Б) утворення розчину синього кольору

В) Знебарвлення розчину

Г) утворення червоного осаду

2. Якісною реакцією на крохмаль є його взаємодія з

А) розчином лакмусу;

Б) розчином йоду;

В) розчином натрій гідроксиду;

Г) свіжоприготовленим  купрум (ІІ)гідроксидом

При цьому спостерігається

А) виділення газу;

Б) утворення розчину синього кольору;

В) знебарвлення розчину;

Г) утворення червоного осаду.

3.Значення рН у кислому середовищі

а)>7       б)  =7         в) <7   г) залежить від індикатора

4.Установіть відповідність між назвою індикатора та його кольором у розчині карбонової кислоти

Індикатори: а) лакмус, б)метилоранж, в)фенолфталеїн,г) універсальний індикатор

Колір індикатора: а) рожево – червоний, б)безбарвний,в)червоний.

ІІ. Дати відповіді на питання дослідів

Дослід 1.Виялення карбонових кислот. Дано яблучний сік і сироватка.

-         який рН у цих розчинах;

-         про наявність яких йонів це свідчить;

-         наявністю яких органічних сполук у складі харчових продуктів це можна пояснити.

Дослід  2.Виявлення вуглеводів.

Вівсяні пластівці+ йод + вода = зявилося синє забарвлення

-         про наявність якої речовини у складі пластивців свідчить результат досліду?

Дослід 3 . Виявлення глюкози.

Купрум (ІІ) сульфат + натрій гідроксид = купрум (ІІ) гідроксид

Напишіть рівняння реакції.

Яблучний сік +   купрум (ІІ) гідроксид + t = ?

-         про наявність якої речовини свідчить зміна кольору( якого на який)

ІІІ. Сформулюйте загальний висновок про те,  як  можна виявити в харчових продуктах органічні кислоти, крохмаль, глюкозу.

 

Роботу виконати в робочому зошиті , надіслати на перевірку 21.04.2021

Комментариев нет:

Отправить комментарий