Тема уроку. Жири, їхній склад, хімічна будова. Гідроліз, гідрування жирів. Біологічна роль жирів
ЖИРИ - ЕСТЕРИ ГЛІЦЕРИНУ Й ВИЩИХ КАРБОНОВИХ КИСЛОТ
Жири — естери гліцерину й вищих карбонових кислот.
Крім основного складу, жир містить близько 4 % нежирних речовин, пігменти, вітаміни А, D, Е, К і низькомолекулярні кислоти.
Загальна формула жирів:
де R1, R2, R3 — радикали кислот, що містять від 3 до 25 атомів Карбону.
2. Класифікація жирів
За походженням:
А) рослинні; б)- тваринні; в)- комбіновані.
Тваринні жири (баранячий, свинячий, яловичий тощо) зазвичай є твердими речовинами з невисокою температурою плавлення (виняток — риб’ячий жир). Жири складаються переважно з тригліцеридів насичених кислот.
Рослинні жири — олії (соняшникова, соєва, бавовняна та ін.) — рідини (виняток — кокосова олія). До складу тригліцеридів олій входять залишки ненасичених кислот.
За консистенцією:
- тверді (утворені насиченими вищими карбоновими кислотами);
- рідкі (утворені ненасиченими вищими карбоновими кислотами).
До складу природних жирів входять вищі карбонові кислоти з парним числом атомів Карбону:
- пальмітинова C15H31COOH;
- стеаринова C17H35COOH;
- олеїнова C17H33COOH;
- лінолева C17H31COOH;
ліноленова C17H29COOH кислоти.
Загальна назва жирів — тригліцериди.
Приклади природних жирів
- Вершкове масло: олео-пальміно-бутират
- Свиняче сало: олео-пальміно-стеарат
- Лляна олія: 61,5 % гліцеридів лінолевої кислоти.
- Соняшникова, горіхова олії: 30-50 % гліцеридів лінолевої кислоти, решта — олеїнової кислоти.
3. Хімічні властивості
Гідроліз (омилення)
Протікає в присутності каталізаторів (кислот, лугів, оксидів Магнію, Кальцію, Цинку).
Жирам як естерам властива оборотна реакція гідролізу, що каталізується мінеральними кислотами. За участі лугів гідроліз жирів протікає необоротно. Продуктами в цьому випадку є мила — солі вищих карбонових кислот і лужних металів.
Натрієві солі — тверді мила, калієві — рідкі. реакція лужного гідролізу жирів, і взагалі всіх естерів, також називається омиленням.
Промислове значення має реакція гідрування жирів. У результаті цього процесу олії (що містять ненасичені кислоти) перетворюються на тверді жири (які містять лише насичені кислоти).
Продукт гідрогенізації олій — твердий жир (штучне сало, саломас). Маргарин — харчовий жир, що складається із суміші гідрогенізованих олій (соняшникової, кукурудзяної, бавовняної та ін.), тваринних жирів, молока і смакових добавок (солі, цукру, вітамінів тощо).
Завдання . У пробірку з речовинами: а) водою; б) водним розчином мила; в) бензином; г) лугом додали жир і ретельно перемішали. У яких випадках жир розчинився? Чому? Відповідь напишіть в робочому зошиті.
Домашнє завдання
Опрацювати матеріал с. 106-110 параграфа 18, відповісти на запитання 1-5 с.111 нього.
Комментариев нет:
Отправить комментарий