Тема уроку. Вуглеводи. Глюкоза. Будова глюкози як альдегідоспирту. Хімічні властивості глюкози.
Завдання для повторення.
1) З перелічених сполук виберіть ті, що можуть утворитися в результаті гідролізу жирів:
а) одноатомні спирти; б) гліцерин;в) етиленгліколь; г) мурашина кислота;
д) пальмітинова кислота.
2) Як зміниться температура плавлення жиру внаслідок збільшення вмісту ненасичених кислот?
3) Поясніть, чому після висихання розлитої рослинної олії вона не змивається водою та звичайними мийними засобами. Де використовується ця властивість рослинної олії?
4) Чому жири належать до біологічно активних речовин?
5) Які ще біологічно активні речовини ви знаєте з курсу біології?
ВУГЛЕВОДИ: БУДОВА, ФІЗИЧНІ ВЛАСТИВОСТІ
Вуглеводи — складні оксигеновмісні органічні сполуки.
Вуглеводи — найважливіші природні сполуки, що характеризуються біологічною активністю, відіграють важливу роль у житті рослин, тварин, людини.
Свою назву вони одержали через перші уявлення про склад вуглеводів як сполуки Карбону з водою: Cx(H2O)y. Ця назва збереглася дотепер, хоча доведено складну будову вуглеводів.
Вуглеводи входять до складу клітин і тканин усіх рослинних і тваринних організмів і за масою становлять переважну частину органічної речовини на Землі. На частку вуглеводів припадає близько 80 % сухої речовини рослин і близько 20 % — тварин. їжа людини на 70 % складається з вуглеводів. Рослини синтезують вуглеводи з неорганічних сполук — вуглекислого газу й води (CO2 і H2O).
Вуглеводи мають загальну формулу Cn(H2O)m, звідки й виникла назва цих природних сполук.
Вуглеводи поділяються на прості цукри, або моносахариди (монози), і полімери цих простих цукрів, або полісахариди (поліози). Серед полісахаридів слід виокремити групу олігосахаридів, що містять у молекулі від двох до десяти моносахаридних залишків. До них належать, зокрема, дисахариди.
Моносахариди є гетерофункціональними сполуками. У їхніх молекулах одночасно містяться і карбонільна (альдегідна, або кетонна), і кілька гідроксильних груп, тобто моносахариди є полігідроксикарбонільними сполуками — полігідроксиальдегідами й полігідроксикетонами. Залежно від цього моносахариди поділяються на альдози (у моносахариді міститься альдегідна група) і кетози (наявна кетогрупа). Наприклад, глюкоза — це альдоза, а фруктоза — це кетоза.
Залежно від числа атомів Карбону в молекулі моносахарид називається тетрозою, пентозою, гексозою тощо. Якщо об’єднати останні два типи класифікації, то глюкоза — це альдогексоза, а фруктоза — кетогексоза. Більшість наявних у природі моносахаридів — це пентози й гексози.
Глюкоза
Найпростіший представник вуглеводів — глюкоза, її молекулярна формула — C6H12O6. За своєю будовою глюкоза — складна багатофункціональна сполука, що містить п’ять гідроксильних і одну альдегідну групу (-COH).
Як показали дослідження, у розчині глюкози містяться молекули лінійної та циклічної будов.
- До якого класу органічних сполук можна зарахувати глюкозу?
(Багатоатомні спирти, альдегіди)
Наявність функціональної групи -CHO дозволяє зарахувати глюкозу до класу альдегідів. Отже, глюкоза — альдегідоспирт
Глюкоза — цінна поживна речовина. Унаслідок її окиснення в тканинах вивільняється енергія, необхідна для нормальної життєдіяльності організмів.
Глюкоза застосовується в медицині для приготування лікувальних препаратів, консервування крові, внутрішньовенного вливання та ін. Вона широко застосовується в кондитерському виробництві, у виробництві дзеркал та іграшок (сріблення).
Важливе значення для життєдіяльності людини й тварин мають реакції бродіння глюкози.
Спиртове бродіння,молочнокисле бродіння,маслянокисле бродіння:
Згадані види бродіння, що спричиняються мікроорганізмами, мають велике практичне значення. Наприклад, спиртове використовується для одержання етилового спирту, у виноробстві, пивоварінні тощо, а молочнокисле — для виробництва молочної кислоти й кисломолочних продуктів.
Одержання глюкози
У вільній формі в природі поширена переважно глюкоза. Вона ж є структурною одиницею багатьох полісахаридів. Решта моносахаридів у вільному стані трапляються рідко коли й переважно відомі як компоненти оліго- й полісахаридів. У природі глюкоза утворюється в результаті реакції фотосинтезу:
У промисловості глюкозу одержують шляхом гідролізу крохмалю в присутності сульфатної кислоти:
5. Фізичні властивості глюкози
Моносахариди — тверді речовини, легко розчинні у воді, погано — у спирті, і зовсім нерозчинні в етері. Водні розчини мають нейтральну реакцію на лакмус. Більшість моносахаридів мають солодкий смак, однак слабший, ніж буряковий цукор.
Глюкоза — це біла кристалічна речовина, добре розчинна у воді, має низьку температуру плавлення (t°пл = 146 °C).
Домашнє завдання
Опрацювати матеріал параграфа 19 , виписати в зошит рівняння характерних хімічних реакцій глюкози, відповісти на запитання 1-5 с.119.
Комментариев нет:
Отправить комментарий