вторник, 17 января 2023 г.

10 клас

 

Доброго дня.

Тема уроку: Естери, загальна та структурні формули, номенклатура, фізичні властивості, гідроліз.

1. Естери

Естери — це сполуки із загальною формулою R - COOR', де R і R' — вуглеводневі радикали.

Естери можна одержати в результаті взаємодії карбонових кислот зі спиртами (реакція естерифікації). Каталізаторами є мінеральні кислоти.

Ця реакція є оборотною. Зворотний процес — розщеплення естеру внаслідок дії води з утворенням карбонової кислоти та спирту — називають гідролізом естеру.

2. Номенклатура естерів

Назва естеру утворюється від назв кислоти та спирту, що були використані для реакції естерифікації. Спочатку називається кислота, потім — прикметник від назви спирту з додаванням слова «естер».

За сучасною міжнародною номенклатурою назви естерів складають з назви вуглеводневого радикала, що відповідає спирту, і кореня латинської назви кислоти з додаванням суфікса -ат.

Наприклад, H - COO - C2H5 — етилформіат (етиловий естер мурашиної кислоти).

Назвіть естери:

- CH3 - COO - C2H5 — етилетаноат (етиловий естер оцтової кислоти);

- C3H7 - COO - CH3 — метилбутаноат (метиловий естер бутанової кислоти);

- C2H5 - COO - C3H7 — пропілпропаноат (пропіловий естер пропанової кислоти).

3. Гідроліз і омилення естерів

Гідроліз за присутності лугу відбувається необоротно (оскільки негативно заряджений карбоксилат-аніон RCOO-, що при цьому утворюється, не вступає в реакцію з нуклеофільним реагентом — спиртом).

 

Ця реакція називається омиленням естеру.

Запишіть реакцію омилення етилового естеру гексанової кислоти.

Естери нижчих карбонових кислот і нижчих одноатомних спиртів мають приємний запах квітів, ягід і фруктів. Естери вищих одноосновних кислот і вищих одноатомних спиртів — основа природних восків. Наприклад, бджолиний віск містить естер пальмітинової кислоти й мірицилового спирту (мірицилпальмітат)

CH3(CH2)14 - CO - OCH2(CH2)29CH3.

- Пентиловий естер оцтової кислоти використовується для виготовлення бананової есенції (речовини, що має запах банана);

- ізопентиловий естер оцтової кислоти має запах груші;

- метиловий естер масляної кислоти — яблука;

- етиловий естер масляної кислоти — ананаса;

- ізопентиловий естер масляної кислоти — сливи;

- пентиловий естер мурашиної кислоти — вишні.

Домашнє завдання: опрацювати с.101,103

1. Напишіть рівняння реакції естерифікації:

а) мурашиної кислоти 1-бутанолом;

б) 2-пропанолу й оцтової кислоти;

2. Складіть схему одержання оцтовоетилового естеру з етану. За схемою напишіть рівняння реакцій. Завдання 1,2 виконати на окремих аркушах.

 Підготувати повідомлення: « Естери в косметиці».

Комментариев нет:

Отправить комментарий