Доброго дня.
Тема уроку: Естери, загальна та структурні формули, номенклатура, фізичні властивості, гідроліз.
1. Естери
Естери — це сполуки із загальною формулою R - COOR', де R і R' — вуглеводневі радикали.
Естери можна одержати в результаті взаємодії карбонових кислот зі спиртами (реакція естерифікації). Каталізаторами є мінеральні кислоти.
Ця реакція є оборотною. Зворотний процес — розщеплення естеру внаслідок дії води з утворенням карбонової кислоти та спирту — називають гідролізом естеру.
2. Номенклатура естерів
Назва естеру утворюється від назв кислоти та спирту, що були використані для реакції естерифікації. Спочатку називається кислота, потім — прикметник від назви спирту з додаванням слова «естер».
За сучасною міжнародною номенклатурою назви естерів складають з назви вуглеводневого радикала, що відповідає спирту, і кореня латинської назви кислоти з додаванням суфікса -ат.
Наприклад, H - COO - C2H5 — етилформіат (етиловий естер мурашиної кислоти).
Назвіть естери:
- CH3 - COO - C2H5 — етилетаноат (етиловий естер оцтової кислоти);
- C3H7 - COO - CH3 — метилбутаноат (метиловий естер бутанової кислоти);
- C2H5 - COO - C3H7 — пропілпропаноат (пропіловий естер пропанової кислоти).
3. Гідроліз і омилення естерів
Гідроліз за присутності лугу відбувається необоротно (оскільки негативно заряджений карбоксилат-аніон RCOO-, що при цьому утворюється, не вступає в реакцію з нуклеофільним реагентом — спиртом).
Ця реакція називається омиленням естеру.
Запишіть реакцію омилення етилового естеру гексанової кислоти.
Естери нижчих карбонових кислот і нижчих одноатомних спиртів мають приємний запах квітів, ягід і фруктів. Естери вищих одноосновних кислот і вищих одноатомних спиртів — основа природних восків. Наприклад, бджолиний віск містить естер пальмітинової кислоти й мірицилового спирту (мірицилпальмітат)
CH3(CH2)14 - CO - OCH2(CH2)29CH3.
- Пентиловий естер оцтової кислоти використовується для виготовлення бананової есенції (речовини, що має запах банана);
- ізопентиловий естер оцтової кислоти має запах груші;
- метиловий естер масляної кислоти — яблука;
- етиловий естер масляної кислоти — ананаса;
- ізопентиловий естер масляної кислоти — сливи;
- пентиловий естер мурашиної кислоти — вишні.
Домашнє завдання: опрацювати с.101,103
1. Напишіть рівняння реакції естерифікації:
а) мурашиної кислоти 1-бутанолом;
б) 2-пропанолу й оцтової кислоти;
2. Складіть схему одержання оцтовоетилового естеру з етану. За схемою напишіть рівняння реакцій. Завдання 1,2 виконати на окремих аркушах.
Підготувати повідомлення: « Естери в косметиці».
Комментариев нет:
Отправить комментарий